Med mandelmjöl

Recept på LCHF pannkakor med mandelmjöl här:

Det här behöver du

  • 4 stycken ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • Salt (efter smak)
  • Smör (att steka i)

Mandelmjöl

Först, gällande mandelmjöl, jag föredrar att göra eget nötmjöl. Dels för att jag alltid har nötter hemma, dels för att det då blir färsk, dels för att det är billigare.

Men, det går också bra att köpa färdig malet mandelmjöl i välsorterade mataffärer (kolla också närmaste hälsokost om du inte hittar i affären).

Vill du göra eget mandelmjöl? Klicka här för instruktioner.

Så här gör du!

Det första du gör är så klart att införskaffa ingredienserna ovan. Det mesta i receptet har man vanligtvis hemma för det mesta. Kanske har du dock inte mandelmjöl i ditt skåp. Börja då med att bestämma om du ska göra eget (se ovan) eller om du (vilket jag faktiskt rekommenderar om du bra ska prova) köpa en påse i närmaste affär.

Det andra du gör är att ta fram alla ingredienserna. Ska du göra eget mandelmjöl (vilket jag gjorde) börja med att mala dina mandlar till mjöl. Du behöver mala två dl mjöl. Om du undrar, när du mäter mängden mandelmjöl, ska den vara ihoppackad. Annars blir det bara luft.

Det tredje du gör är att du blandar ihop 1) ditt mandelmjöl 2) grädden 3) äggen i din bunke. Vispa sedan ihop alltihop till en smet. Med fördel använder du en elvisp, men det går såklart också bra med en vanlig handvisp. Du behöver inte vispa speciellt mycket, se bra till att allt blandar sig och att smeten blir jämn.

Det fjärde steget är att du steker dina pannkakor i din stekpanna! Grädda på medelvärmen tills pannkakan blir något så när torr på ovan sidan. Då är det dags att vända och grädda andra sidan. Tänk på att inte hälla i för mycket smet i pannan på en gång. För att undvika att de fastnar i pannan – använd rikligt med smör!

ETT HETT TIPS! Konsistensen på dessa LCHF pannkakor blir lite annorlunda än vad du kanske är van vid. Det är lätt att de går sönder när du försöker vända dem, så ta det försiktig. Jag hade rätt stora problem att lyckas få till vändningarna. Pannkakorna gick helt enkelt sönder. Så jag hittade på ett bättre sätt att vända på än med bara en stekspade. Det går ut på att du först stjälper up pannkakan på en tallrik och sedan vänder tallriken över stekpannan. Fungerar klockrent – perfekta pannkakor varje gång (men det kan som alltid behövas lite övning innan du får till det)!

Slutligen servera som vanligt! I stället för sylt kan du använda färska eller frysta bär. Ytterligare en variant är skalade räkor. Eller varför inte grädde. Du kan säker hitta på egna favoritalternativ till socker-chock sylt på dina LCHF pannkakor.

Bilder på LCHF pannkakor med mandelmjöl

Mer om LCHF pannkakor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *